Day 3 in Bosnia

Punyalah lama nak update travel blog aku ni. Busy memanjang. Balik kerja terus pergi gym and then tido and pergi kerja balik. Itu lah routine harian aku. But at least aku lepas kan semua tension aku kat gym masa pumping iron tu. Ok enough with that bull shit. Now now, where should I start……

Day 3 aku ngan mak aku bangun awal. Dalam kol 5pagi and after mandi-mandi and solat subuh, terus keluar sebab plan hari ni nak p mostar. Malam tadi aku google pasal mostar and cara nak p ke sana. There are two ways to go to Mostar. By train or bus. Kalau pakai bus lagi cepat tapi aku baca dalam internet, scenery dia biasa-biasa saja. Cost dalam 17KM. I opt for a train ticket price 16KM untuk return price. Train nak p sana ada dua kali saja. Pukul 7pagi and pukul 6 petang. Balik pon sama gak. Kalau miss train ni, memang kena bermalam di Mostar la jawabnya. Anyway, masa aku tunggu kat tram station tu, aku tanya 2-3 orang macammana nak p ke train station. Semua tak tau. Aku rasa diaorang ni tak tau cakap orang puteh. Sebab tu geleng kepala je. Sampai je tram, aku terus tanya kat driver tu, Dia kata nanti dia akan tunjuk aku tempat tu. Around 5 station after that, dia suruh aku turun and pergi kat bangunan hujung sekali tu. Time ni dalam 6 pagi. Memang gelap la. But we feel safe sebab tau negara ni tak ramai perompak. Sampai di train station terus beli ticket and board the train.

Ok, train ni memang train old school giler ah. Macam train dalam harry porter tu. Dalam train ni aku tengok semua class sama je. Naik je, aku terus duduk cause dalam ticket tu takda nombor. And dalam train ni boleh merokok sesuka hati korang la. No cafe inside this train. Dah la aku tak breakfast lagi. Perjalanan dalam 4 jam. seksa woo. This train is not only going to Mostar tapi ada banyak tempat yang dia pergi. So, kalau naik train tu, set jam korang. Agak-agak la pukul berapa sampai and and check the station before turun. Memang tak ada announcement ke apa. Korang kena aware sendiri. Aku tak nafikan naik train ni memang unik sikit. Pemandangan kat luar memang best. Scenery is amazing and this time yang aku perasan Bosnia ni banyak gunung. Kalau kena di Malaysia ni, memang dah lama kena toreh. It’s very long journey sampai aku and mak aku tertido. But luckily mamat tua yang dok depan aku tu suruh aku turun kat station ni sebab dia kata dah sampai Mostar.

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Actually sekarang dah pukul 1am. Aku malas giler nak type. Just nak post picture and give a basic info about Mostar. Mostar ni tak la besar mana pon. Pekan kecil je. Main attraction is Mostar bridge. Bridge tu pon tak la besar and panjang macam Penang bridge. Aku rasa dalam 100m je kot panjang bridge tu. And kalau summer, korang boleh terjun dari bridge tu but since aku pergi winter, tak dapat la aku try. Mostar ni ada banyak lagi tempat scenery yang cantik-cantik tapi semua nya jauh-jauh belaka. Naik teksi memang mahal la kan. So, aku terpaksa la berjalan kaki sahaja. Yang bestnya masa aku tanya police tu yang aku nak pergi museum and gallery, dia kata abaikan je sebab semua tu tak da apa-apa. Memang betul dia cakap. Bukannya museum tu boring ke apa tapi memang kosong. No support from government and dah nak tutup dah. Ada la 2-3 museum aku try masuk but it’s all closed down. Even museum yang besar kat Sarajevo tu pon tutup sebab no fund. Kesian. Basically, you can spend 1-2 days here. It’s a nice small town. Nice people and nice food. Balik naik train sama and then sampai rumah terus tidor sebab ngantuk giler.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

2013-12-27 11.26.58

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

View sungai Mostar

View sungai Mostar

Time table train

Time table train

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts :)

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts :)

Maka berakhirla trip aku ke Mostar. Battery memang senak. Sebab tu tak banyak gambar amik. Mak aku plak main candy Crush dengan iPad dia sampai habis battery. Rugi tak beli power bank :(

2nd day at Sarajevo, Bosnia

Ok, before aku start, just nak bagi tau yang member aku tak jadi pergi. So aku bawak mak aku sekali sebab dia pon kaki travel and jenis yang tak banyak songeh. Mak aku ni kuat gak berjalan walaupon umor dah 50 taun. Penat gak nak kejar dia kekadang.

Hari kedua, aku bangun pukul 5. Solat subuh and then keluar rumah pukul 7. Target hari ni just nak jalan-jalan dekat old town. Keluar rumah, terus naik tram. Masa ni aku memang tak tau apa-apa pasal tram kat Bosnia ni. Main naik je. Tak buat research langsung. After a few stop, kitaorang turun sebab nampak kedai makan. Masuk kedai makan and order for breakfast. Before kitaorang order, aku calculate dulu price apa yang aku nak order sebab takut kena tipu macam kat Istanbul. Aku just order english breakfast and my mom order soup with bread. And if you want to know, dalam cafe or restaurant in Bosnia, it’s common for them to smoke. So, sesapa yang agak sensitive tu, mintak maaf la ye. Sepanjang aku stay kat sini, semua tempat boleh smoking except masjid. After habis makan, mintak bill and dia charge exactly apa yang ada dalam menu tu. Bagus. Lepas tu aku naik tram lagi nak pergi ke old town. Masa ni la police buat spot check untuk ticket. Sah-sah aku tak ada ticket. Kena mintak turun. Dia slow talk ngan aku and charge aku 49Mark untuk sorang passenger. Aku ngan mak aku begging sebab aku mana tau kena pakai ticket. Even ticket counter pon aku tak jumpa. Aku tengok orang semua main naik je. Aku pon naik je la. Tapi polis ni memang tak bagi chance sebab dia tau aku tourist. Nak tak nak memang kena bayar. Aku muka memang dah monyok dah time ni. Aku rasa nak je aku tumbuk dia. Masa dia check tu, tak sampai satu station pon. At least bagi la aku chance sebab its my first day. Bukan aku saje nak naik free. Kalau tak kan mak aku, memang aku tumbuk muka dia and lari. Ini sebab aku pikir mak aku je. And for your info, if police saman korang, dia akan bagi resit and suruh korang sign kat resit tu but this police didn’t do that. Aku pon baru tau lepas balik dari Bosnia. Sah-sah kena pow free je. To be frank, mood aku untuk that day memang spoilt. Aku asyik terpikir nak tumbuk je police tu. Entah penyakit apa yang kena kat aku.

Inilah tram dia. Agak old school jugak laa tapi kalau dibandingkan ngan Malaysia ni yang tram pon tak ada, aku rasa diaorang lagi bagus kot

Inilah tram dia. Agak old school jugak laa tapi kalau dibandingkan ngan Malaysia ni yang tram pon tak ada, aku rasa diaorang lagi bagus kot

Lepas kena saman tu, dia suruh aku nak tram tu balik and turun kat the next two station for old town. And old town tu memang betul-betul sebelah tram station. Korang boleh nampak tugu old town or air pancut kat situ. Diakatan kalau korang minum air tu, korang akan datang balik ke Sarajevo. And we all jalan-jalan di old town sampai tengahari. Lunch just makan beli roti sebab budget kan. Lagipun duit dah melayang kena saman tadi. Oh shit. Benda ni buat aku marah je !!

Inilah tugu old town. Senang je nak cari. Tak susah pon. Ada air keluar dari tempat tu.

Inilah tugu old town. Senang je nak cari. Tak susah pon. Ada air keluar dari tempat tu.

Old town Mosque. Aku tak tau dia pakai mahzab apa sebab sembahyang sunat dia 4 rakaat.

Old town Mosque. Aku tak tau dia pakai mahzab apa sebab sembahyang sunat dia 4 rakaat.

And since jet lag yang melampau sangat, pukul 5 kitaorang dah balik ke apartment Alem. Memang mata ni tahan mengantuk je. Aku memang kalau boleh tak nak tidur tapi apakan daya, pukul 8 dah masuk tidor. Tak tahan dah. Our 2nd day in Bosnia basically just visiting old town and kena saman oleh police. Lupa plak nak mention pasal tram ticket. Tram ticket ni boleh dibeli kat booth warna biru yang jual buku and gula-gula or boleh dibeli dengan conductor tram tu sendiri. Tapi aku tengok, kalau beli dengan conductor tram tu, dia akan charge 20 cent extra. Harga ticket 1.60KM and boleh guna untuk mana-mana station yang korang nak turun. Even station jauh pon dikenakan harga yang sama. Daily ticket 5.30KM boleh beli kat kiosk tapi aku tanya setiap kiosk yang aku nampak, semua cakap tak ada. Aku ada nampak dekat restaurant yang first aku breakfast tu ada jual daily ticket. Disarankan beli la daily ticket sebab murah. And orang-orang Bosnia ni pon aku tengok ada yang tak bayar gak. Macam mana aku tau? Sebab aku nampak bila officer masuk je dalam tram tu, ada yang akan keluar. Hehe.. even Alem pon tak bayar kalau station tu dekat je.

Dari Malaysia ke Bosnia

Assalamualaikum and good morning,

so today, nak bercerita pasal trip ke Bosnia & Herzegovina. Trip ni sebenarnya dah plan awal-awal lagi masa puasa. Time tu plan nak pergi sorang je but ada member nak join sekali, so make it two. Masa nak pergi ke Bosnia ni, memang buat research ala kadar sahaja sebab before going there, saya ada course for a few month and need to study for the exam. So basically, itinerary pergi ke bosnia ni memang agak hancur. Ok, let’s start with the booking.

Booking flight ticket from Malaysia ke Istanbul. Boleh jugak booking ke UK and then pergi Bosnia but since airport tax Istanbul murah sangat; dalam RM130, so, transit di Istanbul sahaja. Dari Istanbul ke Bosnia ada 3 flight; Turkish Airlines, Pegasus Airlines and Bosnia Airlines. Dalam banyak-banyak ni, Pegasus paling murah tapi Pegasus flight bukan everyday. Masa check hari tu, ticket return dalam RM340++ je. Bosnia Airlines dalam RM470 and Turkish Airlines dalam RM900++. Cuma yang problem nyer masa nak booking Pegasus ni, system payment dia ada problem. Banyak kali try tapi tak boleh. Last-last booking guna Bosnia Airlines. Top up RM100++ je (agak banyak jugak bagi saya). Flight done and now to hotel. Masa cari place to stay ni memang agak kelang kabut sikit. Mula-mula nak stay kat hostel tapi lepas check AirBnB, tengok lagi murah kat sana. Ada banyak Bosnian sewakan bilik and apartment dengan harga jauh lebih murah dari hostel. So, saya sewa kat rumah member ni. Nama dia https://www.airbnb.com/rooms/1641370 . Total sewa untuk 5 hari 4 malam cuma RM350. Saya menyewa bilik sebab senang nak tanya tuan rumah pasal Bosnia. Sorry, lupa letak date;

KUL – IST = 25/12 (00:30 – 0600 same day)

IST – SJJ = 25/12 (1800 – 1930)

SJJ – IST = 30/12 (1100 – 1430)

IST – KUL = 01/01 (1500 – 0630 next day)

Untuk balik 30/12 tu, saya terpaksa stay kat Istanbul 2 malam sebab flight Malaysia airlines bukan setiap hari fly ke sana. Dia fly selang sehari. Kalau ikutkan, malas nak stay sebab dah pernah pergi Istanbul dulu.

Flight 25/12 delay for one hour. But arrived on time. Sampai je airport Istanbul, terus sembahyang and then store luggage. For anyone who want to store luggage, sila pergi ke departure hall. Dekat situ ada 3 jenis locker. Small, medium and large. Tak ingat berapa price untuk small and medium but yang large tu saya sewa TL30 untuk 12 jam. Locker tu memang besar. Kalau tak silap boleh masuk 3 backpack 50litre. Dekat arrival hall pon ada gak tapi yang ni memang mahal giler. Kalau nak store beg plastik boleh la. Dia ikut size luggage. After store the luggage, we just walk around Sultan Ahmed, get a breakfast and shop a little bit (beli kasut boot sebab time tu pakai kasut sukan. Sejuk gak la kaki). Oh ya, kalau nak beli boot murah, pergi dekat station Yusofphasa and then lalu bawah terowong, ada orang jual-jual baju,kasut,toys. Pergi kedai yang last sekali. Ada pakcik pakai kopiah, janggut lebat. Kedai dia je murah kat situ. Lain semua cekik darah. Dapat la sepasang dalam TL30. 12 hours menunggu punya la seksa. Dah la kurang tidur dalam kapal. Mata semua dah sembam. At last, counter Bosnia Airlines bukak jugak pukul 1600. Time check in tu, kita orang je yang ada. Risau gak. Check in was breeze. No problem at all.

Lepak kat Sultan Ahmed before flight to Bosnia.

Lepak kat Sultan Ahmed before flight to Bosnia.

For your information, Bosnia Airlines (BH) guna flight ATR72. Ini la first time naik ATR. Selalu naik Boeing and Airbus je. Dalam flight tu ada dalam 12 orang sahaja. Seat 2-2. BH cuma bagi light snack sahaja. No hot meal sebab flight ni dalam 2 jam sahaja. Cabin crew pon 2 orang sahaja. Masa nak take off tu ok tapi masa landing tu, hanya Allah je tau perasaan ni. Rasa macam cross wind kapal tu. Terhuyung hayang but in the end, we made it. Bila keluar je kapal, masyallah, angin punya la kuat. Patut la kapal tu terhuyung hayang masa nak landing tadi. After pass the immigration (sebaik tak banyak soal), kitaorang terus amik beg and I get a taxi. Ok, here the best part. Taxi kat sini pon lebih kurang Malaysia gak. Kaki kelentong. Aku ada buat research pasal benda ni yang aiport taxi memang charge kaw-kaw untuk tourist. So, untuk lebih mudah, cari cab yang berwarna merah sebab cab tu guna meter. But since hari dah malam and aku tengok semua cab warna hitam je, aku dah tak de choice selain amik gak cab warna hitam. Tapi sebelum aku naik aku tanya berapa harga. Mamat tu cakap KM20 (1KM = RM2.2). Memang kena tipu la sebab Alem cakap kat aku, normally kena dalam 3-5 euro je. Tapi sebab hari dah malam and aku memang nak tidor sangat, aku pun agree. And surprisingly, rumah Alem and airport takde la jauh mana. Less than 10 minutes. Cilakak !! Once we arrived at Alem house, aku terus call dia. Time call tu, battery phone aku memang tinggal 1% je. Ini semua disebabkan main Plant vs Zombie kat airport tadi to kill the time. Alem pickup tapi bila aku cakap, dia suruh aku cakap dengan gf dia sebab gf dia pandai cakap orang puteh. And masa aku cakap tu, ada sorang perempuan muda HOT lalu sebelah and dia tanya if I need help. Aku bagi dia handphone aku kat dia suruh dia cakap ngan gf si Alem ni but tup tup, battery off. Memang suwei. Perempuan ni try call guna hp dia tapi dia xda kredit. Lagi sadis kot. And a few second after that, Alem tiba-tiba berdiri sebelah aku. Hahaha.. Magic.

So, he brought us to his flat at 6 floor. Flat tu memang flat lama. Tapi aku rasa flat Malaysia lagi teruk kot. At least flat dia ada lift and bersih. Kitaorang masuk and he introduce us to his gf and show us our room and the his flat. Flat dia cuma ada dua bilik sahaja. Bilik besar and bilik kecil. Bilik kecil untuk dia and his gf Silvia and bilik besar for us. After settle down, and mandi semua, aku lepak kat tv room dia. Silvia cakap dia ada sediakan kentang goreng untuk aku and mak aku. Aku agak lapar gak la tapi my mom dia dah ngantuk sangat, so dia terus tidur tanpa makan. Masa tu aku borak la denag Alem and Silvia pasal Bosnia. Banyak benda yang kitaorang cerita dari perang sampai la ke politik pada masa sekarang. Alem cakap walaupun perang dah habis, politik diaorang still corrupted. Bosnia ada 3 president. Each president represent each religious. Lepas borak tu, aku terus tido sebab ngantuk giler.

Nampak old school tapi bersih and teratur. Tak da bau busuk.

Nampak old school tapi bersih and teratur. Tak da bau busuk.

Welcome back

Hohoho…. Abandoned this blog for quite some time. I was really busy with classes and work till I have to time to hang out with my friend. This year is a year for me where I stay focus on my study and complete all the necessary courses even though I still have a few courses left which I tried to apply but can’t get it. So, probably will finish it early next year.

Anyway, nothing new.

Travel Plan

When was the last time I update my blog? Hahaha.. I can’t remember. Well, since it’s new year, I already plan my holiday for this year. For the first time, I think I want to travel inside Malaysia. We start with Perhentian Island first. I never been here. I heard a lot of people said that this island is very beautiful and the water is crystal clear. I watch the video on youtube and really amazed with the sea. It’s very clear and clean. That is something that you hardly can find in Malaysia. I did some research on the internet and check the price of the hotel at Perhentian Island and the price for most of the hotel is quite reasonable. Not too expensive. But the food on the island is pretty expensive. I plan to travel to Perhentian Island this May. Hopefully it is not a school holiday. I haven’t check whether it is low or high season.

Where next? Well, I plan to visit London again this end of December. I have a friend who study there and maybe visit him for a couple of days. I miss London so much. I always travel to London last time because of my EASA exam but since I finish my exam already, I stop going there. And after visiting my friend, I plan to head to Scotland for a couple of days. I check on the website that Scotland is a very nice place to visit. Plus, there quite a lot of Malaysian student who took aeronautical subject study at one of the University in Scotland. Perhaps I should get a connection with them and maybe I can stay with them.

Forgot to tell that I finish my exam and I just got my license. Woohhooo… Now, Im searching for a new company. Hopefully there is a company that want to hire me. I’m desperately want to become engineer as soon as possible. Can’t wait any longer.

Dinner with Kevin Zahri

Hellooooooooooo World.

It’s been a very long time since my last post. Kinda busy with….. sleeping and do nothing. Hahaha. Well, last Saturday, on Dec 1, I got an invitation to have dinner with Kevin Zahri. Wait, you don’t know who is Kevin Zahri? He is a fitness and nutrition coach in Malaysia. He first appeared on tv through Akademi Fantasi. I didn’t watch it but that’s what I read from internet. Anyway, after my successful story posted on his page about gaining weight, I am one of the luckiest guest to have a dinner with Kevin Zahri. Kinda excited because I never met this person before. This is the guy that change me from skinny minny to buff (not really. Long way to go).

Dinner with Kevin Zahri. Yup, that's me looking down like a retarded person. Not sure whether looking at my phone or my ...... haha

Dinner with Kevin Zahri. Yup, that’s me looking down like a retarded person.

Dinner is at 8pm at Ben’s Restaurant, Publika mall. To be honest, I never heard of this shopping complex before. I even thought Sri Hartamas located at Damansara. When I checked my GPS, a bit shocked cause it is in Kuala lumpur. Long to short story, I managed to arrived at Publika at 7:55pm. And this mall a bit confusing. There are so many building and there are A,B,C,D type of building. I was searching for  Ben’s Cafe but couldn’t find it. Luckily Kevin Zahri assistant called me and told me the location of the cafe. Still, it took me 20 minutes to to go there. Lost here and there and a bit confused with this new mall.

A guy next to me who lost more than 20kg ( i think so) in a few month. Bravo

A guy next to me who lost more than 20kg ( i think so) in a few month. Bravo
p/s; I seriously look like a pondan. Need to change the way I smile and pose

When I arrived there, his pa name Kaka greeted me. She said everyone is upstairs. I went upstairs and saw there are about 10-15 people already sitting on the table. I approach Kevin Zahri and say sorry to him because of being late. After that I shake hand with everyone and find my seat at the end of the table. Just when I want to put my ass on the damn chair, Kevin called me and want me to sit next to him. That’s is amazing. After I sat next to him, he asked me a few question about me. But I was completely blank at that time. First is because i want to puke. I drink a protein shake before I came here and second, the running forth and back looking for this cafe really make me tired. So, when everyone is talking, I just sit there like a statue. Laughing when everyone is laughing. Damn, I don’t know what to do at that time except looking at the menu which I can’t read at that time (probably because of the font that they use in their menu). I just ordered a spaghetti carbonara instead. I’m quite full at that time. But I don’t want to disrespect Kevin.

Kevin Zahri busy talking

Kevin Zahri busy talking

Since it’s raining at that time, there is a water dripping right above me. I told Kevin that I had to move to another seat. He just okay with it. Fuhh…the awkward moment is over. I pick a seat that I was a about going to sit at the first place. I get to know a guy next to me and a girls in front of me. All of them are people who successfully lost their weight and I am the only one there who successfully gaining weight. We had a little bit talk and after the food arrived, I just eat half of it. Damn, this carbonara make me want to vomit even more.

When everyone is going downstairs to pick a cake, I sit in front of Kevin and asked him about nutrition, training. I feel more comfortable when everyone is not here. Not that I don’t like them but I feel more relax at that time. We had a good conversation. It’s really nice of him giving me an advice of how to bulk up, cutting and choose a supplement. Supposed to ended up at 10pm but it last till 11pm. We took a few picture before everyone go back home. And me? Going to Changkat to have a private party …wohoo…

533969_10151298613795210_1035765133_n

 

533981_10151298613775210_1639786301_n

 

Muay Thai Klang

Today I went to Muay Thai at Klang. The location is at Taman Rakyat Klang. Location mark is at Andalas. if you know Andalas, you will easily find Taman Rakyat. Taman Rakyat is a place where people do recreational such as jogging, badminton and even have a cup of tea there. It’s a place where a family can hang out together.

Sitkrumat Camp Klang is an open space camp for people who want to learn Muay Thai. I message Mr Raja (cikgu) today and told him that I want to register today. He told me to come on the evening at 5pm. At 5pm, I checked the place and no one there. I’m afraid they cancel the class because it’s raining. I’m waiting for 10 minutes and after that I saw Mr Raja walk pass my car. I approach him, introduce my self and had a little bit talk with him about his teaching. Very friendly guy I must say.

At 5:20, the rain stop and i register and pay for RM50. For your info, RM50 is for a life time. Means there is no monthly fee. It’s the cheapest you can find in Klang, or maybe in Malaysia. After fill up the form, I handed to him and he told me to do some stretching and run a bit. I didn’t run for a long time cause of injury on my left leg. I managed to do 4 round. After running, I do some skipping. Quite hard also cause I don’t have the stamina. My stamina is weak. This is what happen you smoking. You don’t have the stamina.

After i finish warm up, he handed me a red glove. I wore and and he told me to punch. It count 1, 2. 1 for your left hand and 2 for your right. The technique look simple but it’s not. Also he teach me how to block the opponent, how to smash from below, side and also how to kick. Gosh, I can say that I lose my breath in the end of the training. After that, he teach another guy who also just register today. And another guy came at me and he teach me the proper way to kick. All I can say is, my leg feel numb after the session end. I know the next day, I will feel the pain. The session last for 1 hour 30 minutes. All the guys there really friendly.

I have to admit that I’m a bit hesitate with this camp at first because it did’t convince me at all when it stated on the blog that they teach their student at open space, not in the gym. But since I really eager want to learn this martial art, I told to my self to not judge this camp by the way how it looks. It may look cheap but the training is really intense. And I’m glad I register here. The Cikgu really helpful and he teach because he love this sport. He didn’t ask for monthly fee.

For anyone who lives in Klang and want to try Muay Thai, you can drop by at Taman Rakyat Sri Andalas every weekend. And for more info, you can go to http://boksingkelate.blogspot.com

 

David Guetta Live in Kuala Lumpur

I’m sure everyone know this already. David Guetta will perform at Sepang Circuit on 12/10/2012 together will Alesso and few local dj’s. I’m very excited because this is the first time David Guetta coming to Malaysia. I haven’t purchase the ticket yet but probably tomorrow after finish my work.

David Guetta; no need introduction anymore. He is a top dj now that collaborate with various artist such as Nicki Minaj, Usher, Rihanna and many more.

You can purchase the ticket at Rock Corner outlet. Online purchase is currently closed. I’m not sure whether you can buy at the door cause they never mention about it. Rock corner outlet:-

1) The Gardens, Mid Valley (TEL: 03 – 2284 4893)
2) Mid Valley (TEL: 03 – 2284 1423)
3) KLCC (TEL: 03 – 2161 9417)
4) Subang Parade (TEL: 03 – 5636 9520)
5) The Curve (TEL: 03 – 7729 6313)
6) One Utama (TEL: 03 – 7725 5667)

Ticket Price (VIP and Early Bird SOLD OUT) :-

See you guys there. Me and my couch surfing friends will be there at 7pm.

By bonzaimy Posted in Event

Live a healthy lifestyle

Fitness

Ohaiyo Gozaimas,

I’m sure everyone heard of this word before ‘live a healthy lifestyle’ but how many of us do that? And I have to admit that in Malaysia, it’s really hard to have a healthy lifestyle especially when it comes to food. Malaysia is a food heaven. That’s for sure. Even until now, its hard for me to eat right. Temptation is everywhere. Even when you want to eat something healthy, your mom will cook something delicious that contains lots and lots of fat on it. Hey, you can’t resist your mom cooking. Okay, let’s forget about food and talk about exercise.

How many Malaysian really spend their time to exercise in a week? Recent study showed that 22 percent of Malaysian above 30 were diabetic patient. And Malaysia is going to towards the no 1 obesity country in Asia (currently no 6). I watch most Malaysian really hard to control of what they eat. Their diet is a total disaster. And when they go to gym, they will quit after 2 or 3 month because they don’t see the result. It’s really sad of how people nowadays put health no 2 on their list. For me, it doesn’t matter of what you do, you must at least spend a couple of minutes everyday to do some basic exercise. Make it as a routine so you will get used to it. I know it’s hard at first but I’m sure you will get used to it.

Greg Plitt

Greg Plitt is a fitness model

I’m not a pro in fitness but I see lot’s of people quit doing exercise. So many reason they put to not do it. In fact, my sister is also the same. I forced her to joined the gym near my house. She only went there for a couple of weeks and stop after that. Reason? Is because a lot of guys in there, they are smelly and no time to go, bla bla bla and the list goes on and on. You know what, this is why we fail. We don’t put 110 percent of what we are doing. We expect to get a faster result (typical Malaysian). We expect that our body can be like Greg Plitt, Heidi Klum by only going to gym for a month. We put a lot of expectation by doing something simple and short. Look at Greg Plitt. Did he get a body like that in less than a month? Did Heidi Klum get a super hot booty like that by just exercise 3 times a week and eat like a pig? NO. Exercise and diet is important. I have to admit its hard and I, myself still fuck up on nutrition but I learn something everyday. My body nowhere near Greg Plitt but I put him as a role model and want a body like that one day.

A body to die for and every guy will melt when look at this :)

Malaysian, wake up. Its time for you to realize that health is important. No one will push you unless you do it yourself. The motivation must come from the inside. Don’t expect people to spoon feed you. It’s time for you to realize that fitness is lifestyle, not a hobby.

By bonzaimy Posted in Health

Etika rakyat Malaysia

Sampah keluar kereta

Assalamualaikum and good evening. Hari ni nak cakap sikit pasal etika rakyat Malaysia ni dalam bab pembuangan sampah. Rasa janggal sangat bila tulis dalam bahasa melayu ni. Anyway, benda ni dah lama aku perhatikan. Tapi sekarang ni, benda ni terjadi melampau – lampau pulak.

Bagi sesiapa yang memandu, korang mesti akan jumpa at least sekali la dalam hidup korang masa tengah memandu tu ada driver yang akan buang sampah keluar dari tingkap kereta mereka? Aku rasa tahun ni berlambak aku jumpa driver yang sampah macam ni. Bukan driver je, budak kecik yang dok dalam kereta tu pon buang sampah, parent dia buat bodoh je. Aku memang selalu jumpa orang buang sampah dari tingkap kereta. Kalau ikutkan nak je aku honk or berenti sebelah kereta dia dan jerit kuat – kuat “TAK ADA ADAP KE?”. Tapi sekarang ni aku sabar je.

For me la kan, seingat aku memang aku tak akan buang sampah kat luar masa aku tengah drive or buang sampah tepi jalan. Sebab tu sampah dalam kereta aku penuh. Kalau sesapa yang naik kereta aku mesti diaorang akan nampak sampah bersepah. Tapi takdala sebeban sampah dalam kereta aku. Seminggu sekali aku akan kemas balik kereta aku. Walaupun aku ni rage yang amat gila babi kat negara Malaysia ni, aku tetap tak akan buat benda macam ni. Bagi aku orang yang tak sayangkan negara and orang yang tak ada didikan je buat macam ni. C’mon la, takkan la cikgu or mak bapak korang tak pernah ajar kot cara nak buang sampah? We are first world country, and act like it. Ubah sikit mentaliti korang tu. Sayang sangat kereta sampai sampah pon buang kat luar kereta masa drive. Habis tu sapa nak kutip sampah tu? Kalau hujan, sampah tu masuk longkang, tak ke longkang tu tersumbat? Bila dah tersumbat mula la complaint yang contractor tak buat sistem saluran air dengan baik padahal korang tu penyebab banjir.

Dalam kereta aku lebih kurang macam ni. Aku kumpul and buang dalam tong sampah.

Aku pernah pergi Jepun dua kali. Kalau sesapa yang pernah pergi Jepun, mesti korang akan perasan yang jalan dia bersih. Tak macam Malaysia. Lagi satu yang buat aku kagum giler la dengan orang jepun ni, masa aku tengah syok-syok jalan masa weekend, aku nampak ada family ni dengan anak dia 2 orang yang dalam umur 5-6 tahun kutip sampah tepi jalan. Bukan diaorang tu orang miskan ka apa tapi parent dia jadikan itu sebagai aktiviti mereka satu famili untuk minggu itu. Kalau aku cakap, mesti korang akan fikir yang budak2 tu kena paksa but NO. Aku tengok diaorang happy je kutip sampah. It’s like a game. Sapa akutip paling banyak maybe parent dia akan bagi ganjaran. Korang tengok tu. Betapa cintanya dia kat negara sampai macam tu sekali. Kat Malaysia? Aku rasa sorang pon tak da buat macam tu. Kita semua mengharapkan mat indon and bangla kutip sampah yang kita buang. Bila buang tak masuk tong sampah, alasan korang ” kalau aku tak buang sampah ni, tukang kutip sampah tu tak de kerja la”. Macam gampag tau ayat kau. Aku dengar orang cakap macam tu depan aku memang aku bagi bitch slap.

Conclusion; dok pong pang pong pang pasal politics, better educate yourself first. Terapkan nilai-nilai murni dalam diri korang. Kalau tak ada perasaan cintakan negara, sapa yang nak take care this country? Fikir – fikirkan la ye!!!

 

p/s: lama tak tulis dalam bahasa..