HKA Fitness centre Shah Alam

Alamat:  1, Jalan Keluli Am7/Am, Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia.

Gym ni terletak di tingkat dua  di Shah Alam. Bawah gym ni ada workshop kereta. Gym ni dekat corner lot dan dekat dengan iCity. No lift, just stairs. Gym ni tak la besar sangat. Macam rumah kedai biasa je. Tapi equipment dia lengkap untuk basic workout. Dumbbell dia pon sampai 50KG kalau tak silap. Ok, lets talk about the pros and cons pasal gym ni.

 Pro’s:
1. Murah per entry. Cuma Rm5 je
2. Tempat parking luas.
3. basic equipment lengkap
4. Ada shower and tandas
5. Ada bilik solat
6. Kipas yang banyak
7. kalau nak main kaki, this is the place. Machine kaki banyak.

Con’s:
1. Tak ada lift. Walaupon nak pergi gym, kena leg day memang menangis nak turun.
2. Agak kotor dan berhabuk tempat ni. Kipas dia nauzubillah, macam tak pernah basuh.
3. Tempat kecik and machine banyak. Kalau malam confirm crowded and jalan berselisih
4. Budak yang jaga counter tu macam nak tak nak je kerje. Selalu aku tgk dok main hp je.
5. Tak ada sign board dekat pintu masuk bawah tu. Kalau orang tak tau memang melilau cari jalan masuk.
6. Cardio machine tak banyak. Ada 3 treadmill and 2 cycling machine sahaja.
Overall this gym okay and selesa untuk workout bila waktu pagi dan petang, sebelum orang balik kerja. Elakkan datang waktu malam. Kebanyakan customer budak budak University. Bagi aku semua dah okay dah cuma cleanliness dia teruk sangat. Berhabuk kipas dan cermin. Aku bagi 3.5/5 star sahaja.
photo-03-02-2017-5-37-45-pmphoto-03-02-2017-5-37-52-pmphoto-03-02-2017-5-40-42-pmphoto-03-02-2017-5-41-32-pmphoto-03-02-2017-5-41-48-pmphoto-03-02-2017-5-41-58-pmphoto-03-02-2017-5-46-20-pmphoto-03-02-2017-5-46-30-pmphoto-03-02-2017-5-46-33-pmphoto-03-02-2017-5-46-49-pmphoto-03-02-2017-5-52-26-pmphoto-03-02-2017-5-52-54-pmphoto-03-02-2017-5-54-05-pmphoto-03-02-2017-5-57-13-pmphoto-03-02-2017-5-57-50-pmphoto-03-02-2017-5-57-58-pmphoto-03-02-2017-5-58-45-pm
Advertisements

The War3house Fitness

Semalam aku dengan kawan aku try gym dekat The War3house di Subang jaya. Gym ni betul betul dekat dengan The Summit. Dah nama pon warehouse, memang gym ni dalam warehouse la (gudang). Tempat dia agak besar dan bersebelahan juga dengan gudang gudang/factory lain.

Aku guna waze je. Just search warehouse gym subang, dia akan direct ke gym ni. Bila sampai je tengok macam ramai orang sebab parking penuh. Kalau datang dengan kereta, boleh parking di bahagian depan dan bahagian belakang gym ni. Masa masuk tu memang ada rasa feeling feeling harcore gym. Tengok dia punya environment ada lebih kurang Gold Gym di Venice USA cuma peralatan sini tak ada lah sebanyak Gold gym tu. Jom usha gambar and what’s good and bad about this gym.

photo-02-02-2017-11-27-51-pmphoto-02-02-2017-11-27-59-pmphoto-02-02-2017-11-28-05-pmphoto-02-02-2017-11-28-14-pmphoto-02-02-2017-11-19-30-pmphoto-02-02-2017-11-19-16-pmphoto-02-02-2017-11-18-23-pmphoto-02-02-2017-11-18-08-pmphoto-02-02-2017-11-18-02-pmphoto-02-02-2017-11-16-35-pmphoto-02-02-2017-10-40-13-pmphoto-02-02-2017-10-37-42-pmphoto-02-02-2017-10-37-57-pmphoto-02-02-2017-10-38-17-pmphoto-02-02-2017-10-39-32-pmphoto-02-02-2017-10-39-42-pmphoto-02-02-2017-10-39-57-pmphoto-02-02-2017-10-37-37-pm

Pro’s

  1. Tempat yang besar
  2. harcore gym. Nak hempas barang and scream no hal lah.
  3. equipment basic memang lengkap
  4. Kalau jenis yang crossfit punya orang, this is one of the best
  5. Dumbell dia sampai 50KG. Ada dua set semuanya.
  6. Squat rack yang banyak.
  7. Ada punching bag.
  8. Parking space untuk kereta agak banyak. No problem kalau ko bawak kenderaan.
  9. Ada jual pre-workout, proten, amino dll kalau ko nak beli satu scoop je.
  10. Tandas and bilik mandi disediakan
  11. Tisu pon disediakan tau. Bagus tak gym ni.
  12. 24 JAM OPEN TO PUBLIC. Nak workout 3/4 pagi pon tak kesah.

Con’s

  1. ada dalam dua equipment yang agak kurang berfungsi
  2. machine dia semua jenis old school type. Kalau ko jenis yang nak fancy fancy macam fitness first or celebrity fitness memang tak dapat kat sini.
  3. treadmill ada 3 je. Cycling machine tak ada.
  4. Bayaran masuk agak mahal. Kalau student pon mahal gak.
  5. Bila malam, lighting dia tak bagus. Sepatutnya kalau gudang macam ni, dia kena guna lighting macam dekat hangar kapal terbang. Aku tak pasti berapa watt but cerah la kalau ko p hangar malam malam.
  6. Locker yang agak sedikit.

Bagi aku gym ni ni dah ok dah. For sure akan datang lagi but akan datang siang la sebab aku ni jenis rabun malam. Bila workout semalam aku macam tak boleh nak focus sangat. Anyway, its a good gym. Aku bagi 4 star out of 5. Kalau sesapa nak rasa hardcore gym, baik pergi sini. Perempuan pon ramai kat sini.

Address: No 751, Sub 23 & 24, Jalan Subang 3, Subang Jaya Industrial Park

Website: TheWar3house

Instagram: thewar3house

Facebook : TheWar3houseFB

Pain & Gain Fitness Section 9

Hari ni nak buat review untuk gym Pain & Gain Fitness dekat section 9. Since dah quit Fitness First sebulan yang lalu, the only option yang aku ada ialah pergi dekat gym yang boleh bayar pay per entry. Berlambak dekat klang valley ni. But aku nak buat review satu satu.

Gym Pain & Gain fitness ni tak silap ada dua. Satu di section 9 dan satu lagi di section 13. Kalau tak silap aku la. Aku dah pergi dua-dua but ambil gambar di section 9 ja. Gym ni nak cari senang je. Korang boleh waze and dekat dengan petrol station Shell section 9. Gym ni dua tingkat. Tingkat satu untuk treadmill, cycling and ada few machines. Tingkat dua ada dumbell, barbell and all the machines. Yang best nya pasal gym ni aku tengok sebab ramai body builder yang datang sini. Mostly yang datang agak familiar muka diaorag sebab aku usha instagram tegaptv. Ramai yang masuk badan cantik. Tak pernah nampak lagi la badan sebesar Sazali Samad but maybe aku pon jarang pergi sini, tu yang tak perasan kot.

Gym ni dibuka dari Isnin hingga Ahad dari pukul 8pagi sampai pukul 12 tengah malam kecuali hari Jumaat dibuka pada pukul 3 petang. Bayaran masuk untuk walk in sebelum pukul 4 petang adalah RM5 and selepas pulul 4 petang RM10. Kalau nak jadi member pon boleh gak. Korang tengok je lah gambar yang aku dah tangkap tu. Payah nak explain. Sekarang ni aku nak cerita pasal pro’s and con’s pasal gym ni.

Pros:

  1. Gym agak besar. Ada dua tingkat.
  2. nak hempas dumbell kuat-kuat pon diaorang tak kesah sebab ni hardcore gym
  3. ada bilik mandi
  4. kipas siling ada banyak.
  5. lebih kepada open air concept
  6. penempatan machines and dumbell yang tidak berselerak. Senang nak jalan
  7. Ada locker untuk guest tapi kena bawak kunci sendiri
  8. all the basic equipment semua ada.
  9. squat rack ada
  10. ada bilik and locker untuk perempuan
  11. tempat bergusti tangan (aku tak tau panggil apa benda ni)
  12. crowd yang awesome.
  13. machines well taken care of. bagus maintenance dia.

Cons:

  1. tak ada water dispenser. Kena beli air sendiri kat counter.
  2. bilik persalinan yang panas. Aku mandi kat situ sekali and bila keluar nak pakai baju, berpeluh balik. But it depends kat orang sebab aku jenis kuat berpeluh.
  3. Treadmill ada 3 je. Cycling machine ada banyak.
  4. Cermin untuk cable fly machine tak ada. Patut letak satu cermin besar kat situ
  5. Terlalu banyak ruang kosong. kalau invest sikit lagi untuk equipment memang dah cantik dah.

Overall, aku rate gym ni 4 out of 5. Memang best workout kat sini especially bila tak ada orang. Rasa besar giler tempat ni. And kepada yang perempuan tu, don’t worry sebab sini pon ramai perempuan yang datang. Selebihnya korang judge sendiri dengan gambar gambar yang tak seberapa aku tangkap ni.

photo-23-12-2016-9-14-22-pmphoto-23-12-2016-9-15-07-pmphoto-23-12-2016-9-19-05-pmphoto-23-12-2016-9-19-12-pmphoto-23-12-2016-9-19-20-pmphoto-23-12-2016-11-00-31-pmphoto-23-12-2016-11-00-35-pmphoto-23-12-2016-11-01-37-pmphoto-23-12-2016-11-04-33-pmphoto-23-12-2016-11-04-41-pmphoto-23-12-2016-11-04-45-pmphoto-23-12-2016-11-07-50-pmphoto-23-12-2016-11-08-28-pmphoto-23-12-2016-11-16-38-pmphoto-23-12-2016-11-16-45-pm

Sambung Master

Assalamualaikum,

last two month masa update LinkedIn, ada sorang minah ni message and cakap pasal sambung MBA di Westmister University. At that time memang nak sambung study but nak sambung di Uitm sebab sana ada course Law. But the problem is, kalau nak sambung sana, kena pergi kelas setiap minggu. Ada call Uitm and dia habaq kalau miss class tu agak susah sikit. Boleh bincang dengan lecturer but since aku kerja bukan dekat Klang Valley, memang agak susah nak attend class. Plus, dengan kerja shift yang tak menentu. Another problem is, aku kena ambil MUET exam. Aku call pihak University tu dalam bulan 8. And then tengok registration untuk MUET dalam bulan 10. Exam bulan 3 tahun 2017 and result after few month from the date of the exam. Memang tahun 2017 la aku terpaksa continue study benda ni.

Then after that, aku dapat email from LinkedIn. Her name Sangeetha. Dia bagi tau aku la yang ramai budak budak aviation dah register. Even my colleague and my boss yang kerja kat tempat aku pon dah register. Aku call Sangheeta pasal course tu and it takes about one year and a half to complete my MBA, if aku pass semua la kan. Aku cakap la pasal kerja aku tak menentu aku there’s a possibility aku tak akan dapat attend kelas. Dia kata no worry. Just call her and she will do the rest.

MBA dekat Westminster ni by module. Untuk budak aviation macam aku, cuma perlukan license DCAM sahaja. Kira license aku tu sama dengan degree. Aku memang tak ada degree. Ada pernah buat kat WOU tapi sekerat jalan ja. Then bayaran boleh dibuat melalui EPF. Normally macam uni lain, ko kena bayar dulu and then baru pergi kat EPF kan. Yang ni straight away from EPF. Dia akan completekan semua borang untuk ko, and ko just pergi EPF bawak borang tu and submit je. Masa kat EPF tu dia macam pelik je la sebab aku tak ada degree, tetiba nak apply Master. Aku habaq la DCAM license aku tu kira saing saing Degree. Then after process, dalam masa 14 hari dia akan deduct duit dalam EPF ko.

Total for the course is Rm24k kalau tak silap aku la kan. Duduction dalam 3 peringkat and ko boleh pilih berapa ko nak deduct dalam setiap peringkat tu. Aku first deduction tolak dalam RM15k. Next deduction is on June 2017. Untuk kelas, dia akan buat satu module sebanyak 3 kali kelas sahaja. Then dalam masa sebulan kena siapkan assignment. Is it easy as a pie? Hell no. Aku bukan background Management and bila buat assignment ni terkontang kanting. Bila aku buat report untuk assignment aku and then compare dengan budak budak harvard and other university in Western country, aku rasa ayat aku macam budak baru lepasan SPM. I know, I am not on par with Harvard student (obviously la kan) tapi bila baca report tu rasa macam tak best. But whatever la kan. Janji ada point and lulus dalam setiap subject aku dah bersyukur. Kalau sebelum register tu, nekad nak dapat dean list every module. But now aku rasa kalau lulus pon dah okay. hahaha..

Kalau sesapa nak buat MBA dekat Westminster University, boleh pergi office dia dekat Empire tower.

Penjagaan muka untuk lelaki


Sekarang ni semua orang nak jaga penampilan diri tak kira lelaki atau perempuan. Dulu kalau lelaki yang menjaga penampilan diri ni akan di cop sebagai metro-sexual but aku rasa sekarang most of the guys especially yang tinggal di bandar adalah metro-sexual. Bukan benda yang baru pon sebab sekarang dah jadi norm untuk lelaki.

But today nak cerita sedikit pasal penjagaan kulit muka untuk lelaki. For info, aku memang tak pernah pakai apa apa pon dekat muka. Even cuci muka pon pakai air paip je. No sabun sabun or lotion bagai. But since these few month aku tengok muka aku makin kering, aku pon cuba cuba la nak pakai. And guess what? It turn out to be good. But Alhamdulillah muka aku ni memang tidak ada masalah sangat. Even jerawat pon susah nak tumbuh. Kira aku ni lucky gak la.

So, this is the routine yang aku akan buat untuk pagi dan malam. Untuk cuci muka, aku akan guna sabun PurebySafiyyahOsman. Bau sabun ni memang wangi and lepas bilas je akan terasa kulit licin. Sabun ni aku beli masa aku amik package sekali dengan body scrub. And body scrub dia memang best sebab bau chocolate. Harga dia tak mahal.

image

Kalau nak beli boleh pergi ke laman instagram PurebySafiyyahOsman

Then lepas cuci muka tu, aku akan lap muka aku dengan kain bersih. Kena ingat masa nak lap muka tu, bukan ko main sental je. Kena dap dap atau tepuk tepuk manja kat muka sampai kering. Ini aku belajar dari youtube sebab kulit muka ko halus dan agak sensitive. Bukan macam kulit badan ko. After dah kering, aku akan pakai toner. Yes toner. Macam pompuan plak kan but since kulit aku agak kering, aku beli toner dari brand L’oreal yang boleh retain water untuk muka aku. Toner ni function dia akan kurangkan minyak dekat muka.

image

Harga toner ni dalam RM36. Boleh dapat dekat pasaraya besar or farmasi. Toner ni boleh juga digunakan untuk moisturizer tapi bila aku try guna toner je, kulit still kering.

Lepas dah apply toner, aku tunggu sat dalam 30sec bagi dia kering. Dah kering tu, aku apply mositurizer. Dari L’oreal jugak. Yang ni agak mahal sikit. Dalam RM49 but bagi aku berbaloi sebab it deliver the function and result memang best. Pakai dalam 3 calit ja kat muka and then ko sapu la kat satu muka. Mositurizer ni nak bagi kulit tu lembab dan tak kering. Bila aku pakai benda alah ni, kulit memang akan terasa lembab even ko duduk dalam aircond. And certain moisturizer bila pakai akan nampak berminyak kat muka but not this one bro. Boleh juga beli dia pasaraya dan farmasi.

image

Bila pakai rasa sejuk ja muka

after dah apply mositurizer, aku akan apply eye cream. Just untuk hilangkan panda eye bawah mata aku. Benda ni pakai sikit je kat bawah mata. Ok ni nak ajar sikit. Bila pakai eye cream ni, ko sapu kat bawah mata guna jari kelingking or pinky finger. Aku baca, bawah mata ni kulit dia sangan halus. Jadi masa apply tu, ko sapu dia lemah gemalai ja. Massage sikit bawah mata tu guna cream mata. Jangan gosok kuat kuat.

 

itu routine harian aku untuk belah pagi. Untuk yang malam pula, aku akan guna different mosturizer sahaja. Kali ni aku guna mositurizer dari Nature Republic sebab ia ada 92% aloe vera. One of the best selling gel in Korea wei (katanya la). Benda ni murah dan boleh beli online. Kalau guna untuk muka je, aku rasa mau tahan 6 bulan. Bagus kalau simpan dalam peti sejuk.


Apart from that, aku akan guna face scrub dengan face mask seminggu sekali. Face scrub ni aku guna brand Skin Food dari korea. Face scrub ni function dia nak menanggalkan sel sel kulit lama supaya diganti dengan sel kulit baru. Sabun biasa tak boleh sebab scrub ni dia ada bead dalam campuran. Macam pasir pasir halus bila apply kat muka. Bau sangat best. 


Untuk face mask, aku guna Shiseido from Japan (nama sunggub grand). Macam ko biasa tengok orang guna kat hidung, yang ni dia guna untuk the whole face. Harga tak pasti tapi tak adalah mahal pon. Untuk remove black head bagus ni. Kalau ada masa ja aku buat benda ni sebab setiap packet tu dia adalah cecair. Apply kat muka and letak kat area hidung tebal sikit sebab sana banyak black head. Dalam 20 min dia akan kering. Then boleh cabut dengan mudah sahaja.

Nampak macam pompuan kan bila banyak sangat guna benda alah ni tapi bila umur dah meningkat, kena la jaga penampilan diri especially bila single mingle ni. Pompuan sekarang demand melampau lampau . Ooopss!!

 

Naikkan berat badan

time berat 42kg. Macam penagih dadah

Berat 67Kg at the moment

Assalamualaikum,
ramai yang tanya macam mana nak naikkan berat badan. So today nak bercerita sikit macam mana aku naikkan berat badan.

Basically benda ni dah aku ceritakan dah kat blog kevin zahri. Kalau rajin usha usha la kat website dia ye. Anyway, dari kecik sampai la umur aku naik ke 20-an memang kurus je. Seingat aku berat dah stagnant masa umur 17 tahun. Berat mesti dalam 49-50kg. Tak pernah naik and tak pernah turun. The lowest aku pernah dapat ialah 42kg. Time tu memang ada masalah kerja and asyik clubbing je. Tidur pon tak cukup. Masa timbang and perasan berat 42kg tu lah masa tu nak amik drastic action. Bukan tak pernah nak naikkan sebelum ni tapi semua hampa.

Ok, so masa mula mula nak naikkan berat tu, makan memang macam lembu. Aku akan makan 7-9 kali sehari. Start makan pukul 4pagi. Memang time tu azam kuat nak naikkan berat sampai sanggup bangun awal pagi. Rebus telur separuh masak dalam 4 biji and then telan ja. Kalau malas, aku makan mentah je telur tu. Pada yang tak suka atau tak boleh makan telur separuh masak, cuba start dengan sebiji dulu. Aku pon macam tu gak dulu. Step by step. Then pukul 6 pagi makan instant oat. Prepare dalam 5 minit je and makan sebelum pergi kerja. Sampai tempat kerja dalam pukul 7:30, beli makanan di kantin. Selalu beli nasi lemak and makan sekali lagi. Pukul 9:30 tempat kerja aku ada break. So aku pergi kantin lagi and beli kuih muih. Makan dalam 3 ketul pon jadi la kan.

Kalau korang tengok aku dah sumbat banyak masa pagi kan. Time lunch masa awal awal dulu, memang dah kenyang giler sebab aku tak biasa makan banyak kali. But demi nak naikkan berat badan gak, aku makan gak time lunch. Memang mula mula tu akan sentiasa nak muntah. Perut dah tak boleh sumbat tapi aku sumbat gak. Tahan dari muntah. Kalau nasi dalam pinggan tu aku amik penuh, at least aku kena habiskan separuh. Lauk aku akan amik ayam/daging plus sayur.

Then pukul 3:30 ada tea break pulak. Masa tea break ni aku akan makan kuih kuih gak. Balik kerja dalam kol 5:30pm, aku akan singgah petrol station dan beli coklet snicker tu. Calories coklet tu tinggi gak. Sebab tu aku makan benda tu setiap kali balik kerja. Masa dinner makan seperti lunch. Makan nasi gak. Then supper aku akan amik yang tak berat such as oat or nestum. Kalau ikutkan memang aku makan macam aku ada bela saka je tapi believe me, korang memang akan sengsara sebulan dua sebab body tak used to the new routine but after that, memang korang akan terasa lapar. Aku rasa dalam 3 bulan kot aku time lunch rasa nak muntah tapi lepas tu, dalam kol 12 tghari je, perut aku dah mintak makanan sebab lapar. See, you guys have to put an effort and determination untuk gain weight. Ada yang cakap makan tidursenang  naik tapi aku dah cuba dah. Memang tak naik gak sebab metabolism aku tinggi. Cuma aku sarankan masa nak naikkan berat badan ni, korang kena hit gym 3-4 kali seminggu sebab tak nak lemak yang naik. Lemak dah la susah nak buang dalam badan. Try go for weight lifting. Tak payah join gym mahal mahal. Join gym RM5 je dah cukup.

Anyway, kalau korang ada duit lebih, boleh la invest untuk mass gainer. Di bawah ni aku senaraikan mass gainer yang aku pernah try.

img_3392
True Mass: Mass gainer ni paling sedap. Semua flavor aku dah try and semua sedap giler. Sampai satu tahap aku rasa aku tak sabar nak minum benda ni. Cuma BSN brand ni agak mahal. Calories tak banyak and bertahan seminggu lebih je.

Dymatize: brand yang ok. Rasa pon okay and harga kira murah gak.

yang ni pon harga okay. taste dia bagi aku ok gak la. still acceptable

kalau ada kekangan duit, beli yang ni if korang tak kisah pasal taste sebab berbaloi dengan harga dia

Yang ni agak mahal tapi berbaloi. Rasa? Aku minum and lepas setengah jam aku muntah balik. terus bagi orang.

tapi berbaloi beli sebab before dia keluar new formula, aku boleh minum. after that, aku bau pon nak muntah

rasa memang sampah. minum memang akan tutup hidung sebab dia bau chemical. Tapi dia memang akan naik berat badan. Sanggup atau tak je ko minum benda ni.

Wang Pos

Ada sesapa yang pernah buat wang pos?

Hari ni just nak tulis pasal wang pos. Ini pon first time aku buat wang pos. Mudah je caranya. Tujuan aku buat wang pos ni sebab nak bayar something kat this company.

First off all, kena la keluarkan duit dulu ye. Then ko pergi kat mana mana cawangan pos laju di Malaysia. Sebelom tekan nombor, isi dulu borang dia siap siap. Contoh borang ada di bawah ni:-

image

Isikan semua tempat kosong. Maklumat wakil tu untuk org yang terima duit tu. Or boleh letak nama company. Then lepas dah isi semua, amik nombor dan tunggu nombor giliran. Buat wang pos ni ada charge jugak. Pos laju akan charge RM2.50 untuk sekali wang pemprosesan. Aku rasa tak sampai 5 minit kot semua dah siap. Then dia akan bagi wang pos macam ni:-

image

Selesai sudah. Sekiab terima kasih

Shell Out Kemaman

Last week teringin nak try Shell out. Seminggu yang lepas ada try Shell Out Dungun. Aku tak pasti the exact location tapi kalau korang dari Paka, lepas Politeknik (sebelah kanan), restaurant tu sebelah kiri. Nama restaurant tu ‘Restaurant Juz&Rz catering’. Sambal dia sedap tapi service lembab. Makan shell out and yang dapat cuma shell sahaja. Kalau tak silap satu kepala dalam RM23. 

Then pergi Shell out di Kemaman. Masa pergi ni time puasa. Makan di Kaler Cafe. Untuk seorang, dia charge RM20 and dapat air satu gelas free. Nasi tak boleh tambah. Kalau nak hang kena bayar. Kedai dia senang ja. Dekat dengan Chukai town. Kecik molek ja kedai dia and dah nama dia pon kaler cafe, so memang berkaler kaler la dia.


Yang bestnya kat sini, service dia okay. Makanan agak cepat sampai. And dia akan bagi kuah kari dan kuah sambal untuk shell out korang. Kuah sambal dia nice but kuah kari dia biasa biasa je. Ketam yang dia bagi besar. Selain ketam, ada udang, bamboo shell, kerang dan lala. Untuk harga RM20, aku rasa puas hati kot. Kalau korang nak mai sana, baik make a reservation dulu sebab kedai dia kecik ja. Tak besar mana pon. Boleh duduk dalam 50 orang ja kot. Anyway, shell out sini lebih murah dari KL. aku p tengok shell out kat KL, mau terberak tengok harga nya. Dekat Paka ada gak. Maybe one day aku akan try.

Ketam puas hati

makan 9 orang.

tengah tunggu time berbuka posa ja ni. lapaq

Tinggal Shell ja. isi semua dalam perut

Fitness First

 

Pergh, lama giler tak update blog ni. Memang tahap kemalasan tu melanda. Plus, busy pulak ni. Baru tukar tempat kerja and now sekarang tidak lagi berkerja di KLIA tapi dah tukar di Subang. Berkerja dengan company kecik je but salary much more better than the previous company.

Ok, kalau post sebelum ni ada mention pasal my fitness centre yang aku dok p kat Bukit Tinggi Klang which is now is 24 hours. Kalau dulu memang best la. Aku takyah rushing nak pergi gym sebab takut gym tutup ke apa coz its 24 hours gym. But sekarang aku dah pindah tempat kerja ke Subang (rumah still kat Klang), maka terpaksa la menghadap traffic jam bila balik kerja tu. Well, kalau kerja di KLIA, jalan memang tak jam tapi duduk dalam kereta tu mau 2 jam untuk perjalanan sehala sahaja. Tapi sekarang di Subang, perjalanan memang singkat tapi jam tu yang tak tahan.

Aku sampai rumah dalam pukul 7pm and memang malas and letih sebab kerja aku sekarang ni banyak. Memang dah tak mau keluar dah bila sampai rumah. Di sebabkan itu, aku pun malas la nak pergi gym. So, the solution is, aku kena cari gym baru. Gym yang dekat dengan tempat kerja aku. Balik kerja terus aku p gym. And ada 3 gym dekat tempat kerja aku. Nova Fitness, Fitness First and Celebrity Fitness. Aku first amik trial kat Nova Fitness dekat Citta Mall and to my expectation, it is quite suck. Sebelum ni, aku tengok website dia macam gempak but in the end, it turn out to be like a place more to classes than to body builder. Equipment tak lengkap, tempat dia place machine and everything memang tak kena and cermin kurang. Kita ni kalau kat fitness centre memang kena ada banyak mirror. Bukan sebab nak posing ke apa tapi sebab nak tengok form tu betul ke tak masa exercise. Dia bagi trial seminggu but aku pergi 3 hari je. After that tak mau p dah sebab bosan. Oh ya, fee bulanan dalam RM125 and member aku nego kaw kaw, dapat Rm100. Admin and processing fee aku tak tau berapa ringgit dia charge but aku tengok kalau ko pandai nego, ko boleh dapat murah kat sini.

 

 

Nampak macam best je kan tapi plate dia sikit sebenar nya.

 

Ada some their machine yang dah berbunyi and diaorang tak letak grease kot

And then aku try free trial kat Fitness First Empire Gallery di subang jaya. Fitness First ni kedekut sebab bagi trial sehari je. Aku ajak member aku yang dulu ex-member di FF and now he is a member di Gorgeous Fitness. FF Empire tak silap aku satu-satunya FF yang ada swimming pool. Tapi slack nya, free weight dia x besar. Machine pon x banyak. It’s more to classes than for body building also. Tapi yang best nya, sini aku tak payah bawak towel. Kalau tak, nak kena sumbat towel kat dalam beg yang dah sendat tu. My experience, it okay. Nothing to impress la. Tapi air memang free such as carbonate drink and also tea. After workout, jumpa consultant Nick and dia explain everything pasal FF. Admin fees is Rm119 and bulanan ialah Rm219.45 termasuk tax (tax pon ko charge.siot je kan). Aku memang hesitate sebab aku plan nak p try Celebrity Fitness kat Subang Parade plak ke-esokan harinya. Tapi Nick ni jenis tak push. Unlike Celebrity Fitness consultant yang push giler babi and bile cakap ‘saya balik nak pikir dulu’, mula la dia tarik muka and suruh kita blah. Aku dah kena dah kat CF sebab aku dulu member CF gak. So, aku cakap kat Nick yang aku akan decide after having dinner.

Ini lah rupa bentuk fitness first card.

Masa dinner tu aku lepak ngan member aku and cakap pasal ni. Dia pon suggest aku amik FF sebab CF kat Klang agak jauh dari rumah aku. Lokasi dia di Bukit Rimau. Dalam 40 minit nak ke sana. And right after dinner, aku p atas and register. Monthly dia akan deduct dari credit card. Mahal? YeS mahal giler untuk club membership sebab aku amik Platinum but aku sekarang tak ada choice. Nak tak nak, terpaksa la join gak and ikat contract selama setahun. Huhuhu… (-_-)

Eh wait, why not try CF? Well, as mention earlier, CF punya consultant tak best. Suka push customer suruh join. And then agak jauh dari rumah aku. And yang tak boleh blah bila gym punya lampu macam clubbing. Tapi aku tak nafikan kalau classes kat CF memang terbaik. Aku pernah join and memang betul-betul burn calories. But dalam pemilihan gym ni, normally kita kena tengok location sebab kalau location jauh sangat, malas tu datang.

By bonzaimy Posted in Health

Day 3 in Bosnia

Punyalah lama nak update travel blog aku ni. Busy memanjang. Balik kerja terus pergi gym and then tido and pergi kerja balik. Itu lah routine harian aku. But at least aku lepas kan semua tension aku kat gym masa pumping iron tu. Ok enough with that bull shit. Now now, where should I start……

Day 3 aku ngan mak aku bangun awal. Dalam kol 5pagi and after mandi-mandi and solat subuh, terus keluar sebab plan hari ni nak p mostar. Malam tadi aku google pasal mostar and cara nak p ke sana. There are two ways to go to Mostar. By train or bus. Kalau pakai bus lagi cepat tapi aku baca dalam internet, scenery dia biasa-biasa saja. Cost dalam 17KM. I opt for a train ticket price 16KM untuk return price. Train nak p sana ada dua kali saja. Pukul 7pagi and pukul 6 petang. Balik pon sama gak. Kalau miss train ni, memang kena bermalam di Mostar la jawabnya. Anyway, masa aku tunggu kat tram station tu, aku tanya 2-3 orang macammana nak p ke train station. Semua tak tau. Aku rasa diaorang ni tak tau cakap orang puteh. Sebab tu geleng kepala je. Sampai je tram, aku terus tanya kat driver tu, Dia kata nanti dia akan tunjuk aku tempat tu. Around 5 station after that, dia suruh aku turun and pergi kat bangunan hujung sekali tu. Time ni dalam 6 pagi. Memang gelap la. But we feel safe sebab tau negara ni tak ramai perompak. Sampai di train station terus beli ticket and board the train.

Ok, train ni memang train old school giler ah. Macam train dalam harry porter tu. Dalam train ni aku tengok semua class sama je. Naik je, aku terus duduk cause dalam ticket tu takda nombor. And dalam train ni boleh merokok sesuka hati korang la. No cafe inside this train. Dah la aku tak breakfast lagi. Perjalanan dalam 4 jam. seksa woo. This train is not only going to Mostar tapi ada banyak tempat yang dia pergi. So, kalau naik train tu, set jam korang. Agak-agak la pukul berapa sampai and and check the station before turun. Memang tak ada announcement ke apa. Korang kena aware sendiri. Aku tak nafikan naik train ni memang unik sikit. Pemandangan kat luar memang best. Scenery is amazing and this time yang aku perasan Bosnia ni banyak gunung. Kalau kena di Malaysia ni, memang dah lama kena toreh. It’s very long journey sampai aku and mak aku tertido. But luckily mamat tua yang dok depan aku tu suruh aku turun kat station ni sebab dia kata dah sampai Mostar.

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Actually sekarang dah pukul 1am. Aku malas giler nak type. Just nak post picture and give a basic info about Mostar. Mostar ni tak la besar mana pon. Pekan kecil je. Main attraction is Mostar bridge. Bridge tu pon tak la besar and panjang macam Penang bridge. Aku rasa dalam 100m je kot panjang bridge tu. And kalau summer, korang boleh terjun dari bridge tu but since aku pergi winter, tak dapat la aku try. Mostar ni ada banyak lagi tempat scenery yang cantik-cantik tapi semua nya jauh-jauh belaka. Naik teksi memang mahal la kan. So, aku terpaksa la berjalan kaki sahaja. Yang bestnya masa aku tanya police tu yang aku nak pergi museum and gallery, dia kata abaikan je sebab semua tu tak da apa-apa. Memang betul dia cakap. Bukannya museum tu boring ke apa tapi memang kosong. No support from government and dah nak tutup dah. Ada la 2-3 museum aku try masuk but it’s all closed down. Even museum yang besar kat Sarajevo tu pon tutup sebab no fund. Kesian. Basically, you can spend 1-2 days here. It’s a nice small town. Nice people and nice food. Balik naik train sama and then sampai rumah terus tidor sebab ngantuk giler.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

2013-12-27 11.26.58

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

View sungai Mostar

View sungai Mostar

Time table train

Time table train

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts :)

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts 🙂

Maka berakhirla trip aku ke Mostar. Battery memang senak. Sebab tu tak banyak gambar amik. Mak aku plak main candy Crush dengan iPad dia sampai habis battery. Rugi tak beli power bank 😦