Sambung Master

Assalamualaikum,

last two month masa update LinkedIn, ada sorang minah ni message and cakap pasal sambung MBA di Westmister University. At that time memang nak sambung study but nak sambung di Uitm sebab sana ada course Law. But the problem is, kalau nak sambung sana, kena pergi kelas setiap minggu. Ada call Uitm and dia habaq kalau miss class tu agak susah sikit. Boleh bincang dengan lecturer but since aku kerja bukan dekat Klang Valley, memang agak susah nak attend class. Plus, dengan kerja shift yang tak menentu. Another problem is, aku kena ambil MUET exam. Aku call pihak University tu dalam bulan 8. And then tengok registration untuk MUET dalam bulan 10. Exam bulan 3 tahun 2017 and result after few month from the date of the exam. Memang tahun 2017 la aku terpaksa continue study benda ni.

Then after that, aku dapat email from LinkedIn. Her name Sangeetha. Dia bagi tau aku la yang ramai budak budak aviation dah register. Even my colleague and my boss yang kerja kat tempat aku pon dah register. Aku call Sangheeta pasal course tu and it takes about one year and a half to complete my MBA, if aku pass semua la kan. Aku cakap la pasal kerja aku tak menentu aku there’s a possibility aku tak akan dapat attend kelas. Dia kata no worry. Just call her and she will do the rest.

MBA dekat Westminster ni by module. Untuk budak aviation macam aku, cuma perlukan license DCAM sahaja. Kira license aku tu sama dengan degree. Aku memang tak ada degree. Ada pernah buat kat WOU tapi sekerat jalan ja. Then bayaran boleh dibuat melalui EPF. Normally macam uni lain, ko kena bayar dulu and then baru pergi kat EPF kan. Yang ni straight away from EPF. Dia akan completekan semua borang untuk ko, and ko just pergi EPF bawak borang tu and submit je. Masa kat EPF tu dia macam pelik je la sebab aku tak ada degree, tetiba nak apply Master. Aku habaq la DCAM license aku tu kira saing saing Degree. Then after process, dalam masa 14 hari dia akan deduct duit dalam EPF ko.

Total for the course is Rm24k kalau tak silap aku la kan. Duduction dalam 3 peringkat and ko boleh pilih berapa ko nak deduct dalam setiap peringkat tu. Aku first deduction tolak dalam RM15k. Next deduction is on June 2017. Untuk kelas, dia akan buat satu module sebanyak 3 kali kelas sahaja. Then dalam masa sebulan kena siapkan assignment. Is it easy as a pie? Hell no. Aku bukan background Management and bila buat assignment ni terkontang kanting. Bila aku buat report untuk assignment aku and then compare dengan budak budak harvard and other university in Western country, aku rasa ayat aku macam budak baru lepasan SPM. I know, I am not on par with Harvard student (obviously la kan) tapi bila baca report tu rasa macam tak best. But whatever la kan. Janji ada point and lulus dalam setiap subject aku dah bersyukur. Kalau sebelum register tu, nekad nak dapat dean list every module. But now aku rasa kalau lulus pon dah okay. hahaha..

Kalau sesapa nak buat MBA dekat Westminster University, boleh pergi office dia dekat Empire tower.

About me

Something about me:-

– I love outdoor sport such as bungee jumping, rock climbing, atv, water rafting etc.

– I don’t like football but doesn’t mean I can’t play at all

– I hate beach. I almost drown when I was 16

– I can’t live without spicy food.

– I love to travel and learn about history and culture

– I love food and very fussy about it. You can’t satisfied me

– I might be quite but once you know, I can be very friendly and can annoy you easily. Blah

– I hate people who suck their boss dick just to get where they want to. I hate this kind of people.

– I love shopping but luckily, I’m not rich. If not, I already spend million of ringgit every month.

– I hate girls who are bitchy and always talk about how classy she is.

– I hate men who think they can get any girl they want and dump them after they get what they want

– I love clubbing. I love techno music. RnB is find with me but death metal is a NO NO NO

– I friend with everyone. Gay, Lesbian, Homo, Straight, Animals, drug addict. You just name it

– Best country I ever been to is Japan and Switzerland

– I smoke sometimes. Not all the time

– I I I I I… Ok not its get boring.

Cam Whore

It’s me with my old camera. Just got it back from my evil sis. Hahaha

Penjagaan muka untuk lelaki


Sekarang ni semua orang nak jaga penampilan diri tak kira lelaki atau perempuan. Dulu kalau lelaki yang menjaga penampilan diri ni akan di cop sebagai metro-sexual but aku rasa sekarang most of the guys especially yang tinggal di bandar adalah metro-sexual. Bukan benda yang baru pon sebab sekarang dah jadi norm untuk lelaki.

But today nak cerita sedikit pasal penjagaan kulit muka untuk lelaki. For info, aku memang tak pernah pakai apa apa pon dekat muka. Even cuci muka pon pakai air paip je. No sabun sabun or lotion bagai. But since these few month aku tengok muka aku makin kering, aku pon cuba cuba la nak pakai. And guess what? It turn out to be good. But Alhamdulillah muka aku ni memang tidak ada masalah sangat. Even jerawat pon susah nak tumbuh. Kira aku ni lucky gak la.

So, this is the routine yang aku akan buat untuk pagi dan malam. Untuk cuci muka, aku akan guna sabun PurebySafiyyahOsman. Bau sabun ni memang wangi and lepas bilas je akan terasa kulit licin. Sabun ni aku beli masa aku amik package sekali dengan body scrub. And body scrub dia memang best sebab bau chocolate. Harga dia tak mahal.

image

Kalau nak beli boleh pergi ke laman instagram PurebySafiyyahOsman

Then lepas cuci muka tu, aku akan lap muka aku dengan kain bersih. Kena ingat masa nak lap muka tu, bukan ko main sental je. Kena dap dap atau tepuk tepuk manja kat muka sampai kering. Ini aku belajar dari youtube sebab kulit muka ko halus dan agak sensitive. Bukan macam kulit badan ko. After dah kering, aku akan pakai toner. Yes toner. Macam pompuan plak kan but since kulit aku agak kering, aku beli toner dari brand L’oreal yang boleh retain water untuk muka aku. Toner ni function dia akan kurangkan minyak dekat muka.

image

Harga toner ni dalam RM36. Boleh dapat dekat pasaraya besar or farmasi. Toner ni boleh juga digunakan untuk moisturizer tapi bila aku try guna toner je, kulit still kering.

Lepas dah apply toner, aku tunggu sat dalam 30sec bagi dia kering. Dah kering tu, aku apply mositurizer. Dari L’oreal jugak. Yang ni agak mahal sikit. Dalam RM49 but bagi aku berbaloi sebab it deliver the function and result memang best. Pakai dalam 3 calit ja kat muka and then ko sapu la kat satu muka. Mositurizer ni nak bagi kulit tu lembab dan tak kering. Bila aku pakai benda alah ni, kulit memang akan terasa lembab even ko duduk dalam aircond. And certain moisturizer bila pakai akan nampak berminyak kat muka but not this one bro. Boleh juga beli dia pasaraya dan farmasi.

image

Bila pakai rasa sejuk ja muka

after dah apply mositurizer, aku akan apply eye cream. Just untuk hilangkan panda eye bawah mata aku. Benda ni pakai sikit je kat bawah mata. Ok ni nak ajar sikit. Bila pakai eye cream ni, ko sapu kat bawah mata guna jari kelingking or pinky finger. Aku baca, bawah mata ni kulit dia sangan halus. Jadi masa apply tu, ko sapu dia lemah gemalai ja. Massage sikit bawah mata tu guna cream mata. Jangan gosok kuat kuat.

 

itu routine harian aku untuk belah pagi. Untuk yang malam pula, aku akan guna different mosturizer sahaja. Kali ni aku guna mositurizer dari Nature Republic sebab ia ada 92% aloe vera. One of the best selling gel in Korea wei (katanya la). Benda ni murah dan boleh beli online. Kalau guna untuk muka je, aku rasa mau tahan 6 bulan. Bagus kalau simpan dalam peti sejuk.


Apart from that, aku akan guna face scrub dengan face mask seminggu sekali. Face scrub ni aku guna brand Skin Food dari korea. Face scrub ni function dia nak menanggalkan sel sel kulit lama supaya diganti dengan sel kulit baru. Sabun biasa tak boleh sebab scrub ni dia ada bead dalam campuran. Macam pasir pasir halus bila apply kat muka. Bau sangat best. 


Untuk face mask, aku guna Shiseido from Japan (nama sunggub grand). Macam ko biasa tengok orang guna kat hidung, yang ni dia guna untuk the whole face. Harga tak pasti tapi tak adalah mahal pon. Untuk remove black head bagus ni. Kalau ada masa ja aku buat benda ni sebab setiap packet tu dia adalah cecair. Apply kat muka and letak kat area hidung tebal sikit sebab sana banyak black head. Dalam 20 min dia akan kering. Then boleh cabut dengan mudah sahaja.

Nampak macam pompuan kan bila banyak sangat guna benda alah ni tapi bila umur dah meningkat, kena la jaga penampilan diri especially bila single mingle ni. Pompuan sekarang demand melampau lampau . Ooopss!!

 

Naikkan berat badan

time berat 42kg. Macam penagih dadah

Berat 67Kg at the moment


Assalamualaikum,
ramai yang tanya macam mana nak naikkan berat badan. So today nak bercerita sikit macam mana aku naikkan berat badan.

Basically benda ni dah aku ceritakan dah kat blog kevin zahri. Kalau rajin usha usha la kat website dia ye. Anyway, dari kecik sampai la umur aku naik ke 20-an memang kurus je. Seingat aku berat dah stagnant masa umur 17 tahun. Berat mesti dalam 49-50kg. Tak pernah naik and tak pernah turun. The lowest aku pernah dapat ialah 42kg. Time tu memang ada masalah kerja and asyik clubbing je. Tidur pon tak cukup. Masa timbang and perasan berat 42kg tu lah masa tu nak amik drastic action. Bukan tak pernah nak naikkan sebelum ni tapi semua hampa.

Ok, so masa mula mula nak naikkan berat tu, makan memang macam lembu. Aku akan makan 7-9 kali sehari. Start makan pukul 4pagi. Memang time tu azam kuat nak naikkan berat sampai sanggup bangun awal pagi. Rebus telur separuh masak dalam 4 biji and then telan ja. Kalau malas, aku makan mentah je telur tu. Pada yang tak suka atau tak boleh makan telur separuh masak, cuba start dengan sebiji dulu. Aku pon macam tu gak dulu. Step by step. Then pukul 6 pagi makan instant oat. Prepare dalam 5 minit je and makan sebelum pergi kerja. Sampai tempat kerja dalam pukul 7:30, beli makanan di kantin. Selalu beli nasi lemak and makan sekali lagi. Pukul 9:30 tempat kerja aku ada break. So aku pergi kantin lagi and beli kuih muih. Makan dalam 3 ketul pon jadi la kan.

Kalau korang tengok aku dah sumbat banyak masa pagi kan. Time lunch masa awal awal dulu, memang dah kenyang giler sebab aku tak biasa makan banyak kali. But demi nak naikkan berat badan gak, aku makan gak time lunch. Memang mula mula tu akan sentiasa nak muntah. Perut dah tak boleh sumbat tapi aku sumbat gak. Tahan dari muntah. Kalau nasi dalam pinggan tu aku amik penuh, at least aku kena habiskan separuh. Lauk aku akan amik ayam/daging plus sayur. 

Then pukul 3:30 ada tea break pulak. Masa tea break ni aku akan makan kuih kuih gak. Balik kerja dalam kol 5:30pm, aku akan singgah petrol station dan beli coklet snicker tu. Calories coklet tu tinggi gak. Sebab tu aku makan benda tu setiap kali balik kerja. Masa dinner makan seperti lunch. Makan nasi gak. Then supper aku akan amik yang tak berat such as oat or nestum. Kalau ikutkan memang aku makan macam aku ada bela saka je tapi believe me, korang memang akan sengsara sebulan dua sebab body tak used to the new routine but after that, memang korang akan terasa lapar. Aku rasa dalam 3 bulan kot aku time lunch rasa nak muntah tapi lepas tu, dalam kol 12 tghari je, perut aku dah mintak makanan sebab lapar. See, you guys have to put an effort and determination untuk gain weight. Ada yang cakap makan tidursenang  naik tapi aku dah cuba dah. Memang tak naik gak sebab metabolism aku tinggi. Cuma aku sarankan masa nak naikkan berat badan ni, korang kena hit gym 3-4 kali seminggu sebab tak nak lemak yang naik. Lemak dah la susah nak buang dalam badan. Try go for weight lifting. Tak payah join gym mahal mahal. Join gym RM5 je dah cukup.

Anyway, kalau korang ada duit lebih, boleh la invest untuk mass gainer. Di bawah ni aku senaraikan mass gainer yang aku pernah try. 


True Mass: Mass gainer ni paling sedap. Semua flavor aku dah try and semua sedap giler. Sampai satu tahap aku rasa aku tak sabar nak minum benda ni. Cuma BSN brand ni agak mahal. Calories tak banyak and bertahan seminggu lebih je.

Dymatize: brand yang ok. Rasa pon okay and harga kira murah gak.

yang ni pon harga okay. taste dia bagi aku ok gak la. still acceptable

kalau ada kekangan duit, beli yang ni if korang tak kisah pasal taste sebab berbaloi dengan harga dia

Yang ni agak mahal tapi berbaloi. Rasa? Aku minum and lepas setengah jam aku muntah balik. terus bagi orang.

tapi berbaloi beli sebab before dia keluar new formula, aku boleh minum. after that, aku bau pon nak muntah

rasa memang sampah. minum memang akan tutup hidung sebab dia bau chemical

Wang Pos

Ada sesapa yang pernah buat wang pos?

Hari ni just nak tulis pasal wang pos. Ini pon first time aku buat wang pos. Mudah je caranya. Tujuan aku buat wang pos ni sebab nak bayar something kat this company.

First off all, kena la keluarkan duit dulu ye. Then ko pergi kat mana mana cawangan pos laju di Malaysia. Sebelom tekan nombor, isi dulu borang dia siap siap. Contoh borang ada di bawah ni:-

image

Isikan semua tempat kosong. Maklumat wakil tu untuk org yang terima duit tu. Or boleh letak nama company. Then lepas dah isi semua, amik nombor dan tunggu nombor giliran. Buat wang pos ni ada charge jugak. Pos laju akan charge RM2.50 untuk sekali wang pemprosesan. Aku rasa tak sampai 5 minit kot semua dah siap. Then dia akan bagi wang pos macam ni:-

image

Selesai sudah. Sekiab terima kasih

img_3058-1

Shell Out Kemaman

Last week teringin nak try Shell out. Seminggu yang lepas ada try Shell Out Dungun. Aku tak pasti the exact location tapi kalau korang dari Paka, lepas Politeknik (sebelah kanan), restaurant tu sebelah kiri. Nama restaurant tu ‘Restaurant Juz&Rz catering’. Sambal dia sedap tapi service lembab. Makan shell out and yang dapat cuma shell sahaja. Kalau tak silap satu kepala dalam RM23. 

Then pergi Shell out di Kemaman. Masa pergi ni time puasa. Makan di Kaler Cafe. Untuk seorang, dia charge RM20 and dapat air satu gelas free. Nasi tak boleh tambah. Kalau nak hang kena bayar. Kedai dia senang ja. Dekat dengan Chukai town. Kecik molek ja kedai dia and dah nama dia pon kaler cafe, so memang berkaler kaler la dia.


Yang bestnya kat sini, service dia okay. Makanan agak cepat sampai. And dia akan bagi kuah kari dan kuah sambal untuk shell out korang. Kuah sambal dia nice but kuah kari dia biasa biasa je. Ketam yang dia bagi besar. Selain ketam, ada udang, bamboo shell, kerang dan lala. Untuk harga RM20, aku rasa puas hati kot. Kalau korang nak mai sana, baik make a reservation dulu sebab kedai dia kecik ja. Tak besar mana pon. Boleh duduk dalam 50 orang ja kot. Anyway, shell out sini lebih murah dari KL. aku p tengok shell out kat KL, mau terberak tengok harga nya. Dekat Paka ada gak. Maybe one day aku akan try.

Ketam puas hati

makan 9 orang.

tengah tunggu time berbuka posa ja ni. lapaq

Tinggal Shell ja. isi semua dalam perut

Gaji Engineer kapal terbang

Hari tu aku ada baca pasal gaji seorang doctor. Memang kalau nak ikutkan gaji doctor yang baru masuk memang sikit. Agak tidak setimpal dengan kerja. Aku pon ada member doctor. Break satu hari je. Itu pon selalunya kerja. Kerja memang rak gila. Tapi kalau dah minat, itu bukan masalah. Lagipon kerja doktor ni bagus. Tolong orang.

image

Ok, aku bukan nak bercerita pasal gaji doktor. Aku nak cerita pasal gaji engineer kapal terbang or nama orang putih nya aircraft engineer.
Kalau nak ikutkan, gaji engineer kapal terbang ni tak fix. Mean that, it is depends on company. Ada company yang gah tapi bayar ciput je and ada pulak company yang kecik tapi bayar agak masyuk. And normally lah kan, gaji basic engineer ni rendah je tapi yang membuatkan dia jadi banyak tu sebab dia akan kira berapa ‘type’ or ‘trade’ ko ada. Type maksudnya kapal. Kalau ko ada lesen untuk kapal A330+A320+A380 dll, maka banyakla elaun ko and banyaklah gaji ko and banyak jugakla ko kena bayar tax.  Roughly basic paling cokiak pon dalam RM3500. Itu basic sahaja tau. Blom masuk elaun lain2 lagi seperti yang aku cakap kat atas. And normally kalau budak baru dengan basic macam tu, ko akan bawak pulang dalam RM5000 kasar. Kalau aircraft engineer ni, bukan basic je berbeza tapi elaun pon berbeza. Sebab tu gaji untuk fix wing and heli tak sama. Engineer helicopter memang pada awalnya besar dari fix wing tapi kalau ko dah kerja lama kat fix wing, gaji ko boleh cecah agak tinggi. Itupon kalau ko dah kerja dengan banyak kapal la. Kalau ko dari awal sampai habis kerja satu kapal je, memang gaji ko naik tak banyak la beb.

image
Untuk helicopter, untuk engineer boleh cecah RM10-13k sebulan kasar. Nampak banyak kan. Tapi lepas kena tolak income tax, nak menangis rasanya tengok pay slip. Ada jugak company yang incomtax dia cuma tolak basic sahaja and elaun ko akan dapat bersih. Nama company tu pandai pandai la korang carik ye. Hehe.. Kang kena saman mampuih den. Kalau korang dah experience and nak bekerja di luar negara, arab is the best place to go untuk kotang kumpul harta kat sana. Berapa dia bagi aku x pasti sebab aku x kerja kat sana lagi. Maybe dalam RM30k sebulan kot. Tapi sana best sebab bersih and tak tolak tax. Cuma cost of living ja sana mahal. Kena pandai berjimat.

Untuk adik adik yang baru nak apply bidang aviation ni, aku suggest korang fikir elok elok dulu sebelum decide. Tanya diri korang sulu samada ko betul ke nak kerja panas terik, hujan dan ribut semua. Ini bukan benda yang remeh ko boleh buat main-main. Salah sikit habis berpuluh nyawa melayang. Gaji memang best tapi risiko tinggi jugak. Kalau tak ada minat, baik kerja lain je ye. Bukan aku tak galakkan tapi ramai budak sekarang yang study aviation tapi bila suruh buat kerja tak tau.

Fitness First

 

Pergh, lama giler tak update blog ni. Memang tahap kemalasan tu melanda. Plus, busy pulak ni. Baru tukar tempat kerja and now sekarang tidak lagi berkerja di KLIA tapi dah tukar di Subang. Berkerja dengan company kecik je but salary much more better than the previous company.

Ok, kalau post sebelum ni ada mention pasal my fitness centre yang aku dok p kat Bukit Tinggi Klang which is now is 24 hours. Kalau dulu memang best la. Aku takyah rushing nak pergi gym sebab takut gym tutup ke apa coz its 24 hours gym. But sekarang aku dah pindah tempat kerja ke Subang (rumah still kat Klang), maka terpaksa la menghadap traffic jam bila balik kerja tu. Well, kalau kerja di KLIA, jalan memang tak jam tapi duduk dalam kereta tu mau 2 jam untuk perjalanan sehala sahaja. Tapi sekarang di Subang, perjalanan memang singkat tapi jam tu yang tak tahan.

Aku sampai rumah dalam pukul 7pm and memang malas and letih sebab kerja aku sekarang ni banyak. Memang dah tak mau keluar dah bila sampai rumah. Di sebabkan itu, aku pun malas la nak pergi gym. So, the solution is, aku kena cari gym baru. Gym yang dekat dengan tempat kerja aku. Balik kerja terus aku p gym. And ada 3 gym dekat tempat kerja aku. Nova Fitness, Fitness First and Celebrity Fitness. Aku first amik trial kat Nova Fitness dekat Citta Mall and to my expectation, it is quite suck. Sebelum ni, aku tengok website dia macam gempak but in the end, it turn out to be like a place more to classes than to body builder. Equipment tak lengkap, tempat dia place machine and everything memang tak kena and cermin kurang. Kita ni kalau kat fitness centre memang kena ada banyak mirror. Bukan sebab nak posing ke apa tapi sebab nak tengok form tu betul ke tak masa exercise. Dia bagi trial seminggu but aku pergi 3 hari je. After that tak mau p dah sebab bosan. Oh ya, fee bulanan dalam RM125 and member aku nego kaw kaw, dapat Rm100. Admin and processing fee aku tak tau berapa ringgit dia charge but aku tengok kalau ko pandai nego, ko boleh dapat murah kat sini.

 

 

Nampak macam best je kan tapi plate dia sikit sebenar nya.

 

Ada some their machine yang dah berbunyi and diaorang tak letak grease kot

And then aku try free trial kat Fitness First Empire Gallery di subang jaya. Fitness First ni kedekut sebab bagi trial sehari je. Aku ajak member aku yang dulu ex-member di FF and now he is a member di Gorgeous Fitness. FF Empire tak silap aku satu-satunya FF yang ada swimming pool. Tapi slack nya, free weight dia x besar. Machine pon x banyak. It’s more to classes than for body building also. Tapi yang best nya, sini aku tak payah bawak towel. Kalau tak, nak kena sumbat towel kat dalam beg yang dah sendat tu. My experience, it okay. Nothing to impress la. Tapi air memang free such as carbonate drink and also tea. After workout, jumpa consultant Nick and dia explain everything pasal FF. Admin fees is Rm119 and bulanan ialah Rm219.45 termasuk tax (tax pon ko charge.siot je kan). Aku memang hesitate sebab aku plan nak p try Celebrity Fitness kat Subang Parade plak ke-esokan harinya. Tapi Nick ni jenis tak push. Unlike Celebrity Fitness consultant yang push giler babi and bile cakap ‘saya balik nak pikir dulu’, mula la dia tarik muka and suruh kita blah. Aku dah kena dah kat CF sebab aku dulu member CF gak. So, aku cakap kat Nick yang aku akan decide after having dinner.

Ini lah rupa bentuk fitness first card.

Masa dinner tu aku lepak ngan member aku and cakap pasal ni. Dia pon suggest aku amik FF sebab CF kat Klang agak jauh dari rumah aku. Lokasi dia di Bukit Rimau. Dalam 40 minit nak ke sana. And right after dinner, aku p atas and register. Monthly dia akan deduct dari credit card. Mahal? YeS mahal giler untuk club membership sebab aku amik Platinum but aku sekarang tak ada choice. Nak tak nak, terpaksa la join gak and ikat contract selama setahun. Huhuhu… (-_-)

Eh wait, why not try CF? Well, as mention earlier, CF punya consultant tak best. Suka push customer suruh join. And then agak jauh dari rumah aku. And yang tak boleh blah bila gym punya lampu macam clubbing. Tapi aku tak nafikan kalau classes kat CF memang terbaik. Aku pernah join and memang betul-betul burn calories. But dalam pemilihan gym ni, normally kita kena tengok location sebab kalau location jauh sangat, malas tu datang.

By bonzaimy Posted in Health

Day 3 in Bosnia

Punyalah lama nak update travel blog aku ni. Busy memanjang. Balik kerja terus pergi gym and then tido and pergi kerja balik. Itu lah routine harian aku. But at least aku lepas kan semua tension aku kat gym masa pumping iron tu. Ok enough with that bull shit. Now now, where should I start……

Day 3 aku ngan mak aku bangun awal. Dalam kol 5pagi and after mandi-mandi and solat subuh, terus keluar sebab plan hari ni nak p mostar. Malam tadi aku google pasal mostar and cara nak p ke sana. There are two ways to go to Mostar. By train or bus. Kalau pakai bus lagi cepat tapi aku baca dalam internet, scenery dia biasa-biasa saja. Cost dalam 17KM. I opt for a train ticket price 16KM untuk return price. Train nak p sana ada dua kali saja. Pukul 7pagi and pukul 6 petang. Balik pon sama gak. Kalau miss train ni, memang kena bermalam di Mostar la jawabnya. Anyway, masa aku tunggu kat tram station tu, aku tanya 2-3 orang macammana nak p ke train station. Semua tak tau. Aku rasa diaorang ni tak tau cakap orang puteh. Sebab tu geleng kepala je. Sampai je tram, aku terus tanya kat driver tu, Dia kata nanti dia akan tunjuk aku tempat tu. Around 5 station after that, dia suruh aku turun and pergi kat bangunan hujung sekali tu. Time ni dalam 6 pagi. Memang gelap la. But we feel safe sebab tau negara ni tak ramai perompak. Sampai di train station terus beli ticket and board the train.

Ok, train ni memang train old school giler ah. Macam train dalam harry porter tu. Dalam train ni aku tengok semua class sama je. Naik je, aku terus duduk cause dalam ticket tu takda nombor. And dalam train ni boleh merokok sesuka hati korang la. No cafe inside this train. Dah la aku tak breakfast lagi. Perjalanan dalam 4 jam. seksa woo. This train is not only going to Mostar tapi ada banyak tempat yang dia pergi. So, kalau naik train tu, set jam korang. Agak-agak la pukul berapa sampai and and check the station before turun. Memang tak ada announcement ke apa. Korang kena aware sendiri. Aku tak nafikan naik train ni memang unik sikit. Pemandangan kat luar memang best. Scenery is amazing and this time yang aku perasan Bosnia ni banyak gunung. Kalau kena di Malaysia ni, memang dah lama kena toreh. It’s very long journey sampai aku and mak aku tertido. But luckily mamat tua yang dok depan aku tu suruh aku turun kat station ni sebab dia kata dah sampai Mostar.

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Seat simple je. Nak smoking ke apa sukati korang

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Itulah rupa train kuno dia. memang antik giler and menyeramkan waktu malam but it is safe.

Actually sekarang dah pukul 1am. Aku malas giler nak type. Just nak post picture and give a basic info about Mostar. Mostar ni tak la besar mana pon. Pekan kecil je. Main attraction is Mostar bridge. Bridge tu pon tak la besar and panjang macam Penang bridge. Aku rasa dalam 100m je kot panjang bridge tu. And kalau summer, korang boleh terjun dari bridge tu but since aku pergi winter, tak dapat la aku try. Mostar ni ada banyak lagi tempat scenery yang cantik-cantik tapi semua nya jauh-jauh belaka. Naik teksi memang mahal la kan. So, aku terpaksa la berjalan kaki sahaja. Yang bestnya masa aku tanya police tu yang aku nak pergi museum and gallery, dia kata abaikan je sebab semua tu tak da apa-apa. Memang betul dia cakap. Bukannya museum tu boring ke apa tapi memang kosong. No support from government and dah nak tutup dah. Ada la 2-3 museum aku try masuk but it’s all closed down. Even museum yang besar kat Sarajevo tu pon tutup sebab no fund. Kesian. Basically, you can spend 1-2 days here. It’s a nice small town. Nice people and nice food. Balik naik train sama and then sampai rumah terus tidor sebab ngantuk giler.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

its me at Mostar tapi bukan Mostar bridge. Air sungai memang jernih.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Belakang tu la Mostar bridge aka Stari Most. Kecik je pon. But require 50 mortar to destroy that bridge. Aku rasa sebab diaorang ni pakai batu bukit, sebab tu kuat giler structure.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

Ini kucing dari pagi aku sampai sampai petang dok tercongok depan pintu ni nak masuk sebab sejuk tapi tuan dia close shop plak ari tu. Kesian aku tengok.

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

One of the building yang kena bomb. Tempat art ke apa aku tak ingat

2013-12-27 11.26.58

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Inilah Cèvapi. Makan macam tu je. Takda sos takda apa. Rasa dia ok la. Cuma daging dia bukan daging kebab. Dia bagi seketul tu macam sosage. Banyak gak tak silap aku. Dalam 8 ketul.

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

Muka mak aku terpaksa senyum minum espresso. Pahit dong

View sungai Mostar

View sungai Mostar

Time table train

Time table train

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Inilah sign yang ada kat train station tu. Simple je. Takda board takda apa. Pakai kertas A4 paper and tampal kat dinding.

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts :)

Macam dalam citer Harry Porter punya train. On da way to Hogwarts🙂

Maka berakhirla trip aku ke Mostar. Battery memang senak. Sebab tu tak banyak gambar amik. Mak aku plak main candy Crush dengan iPad dia sampai habis battery. Rugi tak beli power bank😦

2nd day at Sarajevo, Bosnia

Ok, before aku start, just nak bagi tau yang member aku tak jadi pergi. So aku bawak mak aku sekali sebab dia pon kaki travel and jenis yang tak banyak songeh. Mak aku ni kuat gak berjalan walaupon umor dah 50 taun. Penat gak nak kejar dia kekadang.

Hari kedua, aku bangun pukul 5. Solat subuh and then keluar rumah pukul 7. Target hari ni just nak jalan-jalan dekat old town. Keluar rumah, terus naik tram. Masa ni aku memang tak tau apa-apa pasal tram kat Bosnia ni. Main naik je. Tak buat research langsung. After a few stop, kitaorang turun sebab nampak kedai makan. Masuk kedai makan and order for breakfast. Before kitaorang order, aku calculate dulu price apa yang aku nak order sebab takut kena tipu macam kat Istanbul. Aku just order english breakfast and my mom order soup with bread. And if you want to know, dalam cafe or restaurant in Bosnia, it’s common for them to smoke. So, sesapa yang agak sensitive tu, mintak maaf la ye. Sepanjang aku stay kat sini, semua tempat boleh smoking except masjid. After habis makan, mintak bill and dia charge exactly apa yang ada dalam menu tu. Bagus. Lepas tu aku naik tram lagi nak pergi ke old town. Masa ni la police buat spot check untuk ticket. Sah-sah aku tak ada ticket. Kena mintak turun. Dia slow talk ngan aku and charge aku 49Mark untuk sorang passenger. Aku ngan mak aku begging sebab aku mana tau kena pakai ticket. Even ticket counter pon aku tak jumpa. Aku tengok orang semua main naik je. Aku pon naik je la. Tapi polis ni memang tak bagi chance sebab dia tau aku tourist. Nak tak nak memang kena bayar. Aku muka memang dah monyok dah time ni. Aku rasa nak je aku tumbuk dia. Masa dia check tu, tak sampai satu station pon. At least bagi la aku chance sebab its my first day. Bukan aku saje nak naik free. Kalau tak kan mak aku, memang aku tumbuk muka dia and lari. Ini sebab aku pikir mak aku je. And for your info, if police saman korang, dia akan bagi resit and suruh korang sign kat resit tu but this police didn’t do that. Aku pon baru tau lepas balik dari Bosnia. Sah-sah kena pow free je. To be frank, mood aku untuk that day memang spoilt. Aku asyik terpikir nak tumbuk je police tu. Entah penyakit apa yang kena kat aku.

Inilah tram dia. Agak old school jugak laa tapi kalau dibandingkan ngan Malaysia ni yang tram pon tak ada, aku rasa diaorang lagi bagus kot

Inilah tram dia. Agak old school jugak laa tapi kalau dibandingkan ngan Malaysia ni yang tram pon tak ada, aku rasa diaorang lagi bagus kot

Lepas kena saman tu, dia suruh aku nak tram tu balik and turun kat the next two station for old town. And old town tu memang betul-betul sebelah tram station. Korang boleh nampak tugu old town or air pancut kat situ. Diakatan kalau korang minum air tu, korang akan datang balik ke Sarajevo. And we all jalan-jalan di old town sampai tengahari. Lunch just makan beli roti sebab budget kan. Lagipun duit dah melayang kena saman tadi. Oh shit. Benda ni buat aku marah je !!

Inilah tugu old town. Senang je nak cari. Tak susah pon. Ada air keluar dari tempat tu.

Inilah tugu old town. Senang je nak cari. Tak susah pon. Ada air keluar dari tempat tu.

Old town Mosque. Aku tak tau dia pakai mahzab apa sebab sembahyang sunat dia 4 rakaat.

Old town Mosque. Aku tak tau dia pakai mahzab apa sebab sembahyang sunat dia 4 rakaat.

And since jet lag yang melampau sangat, pukul 5 kitaorang dah balik ke apartment Alem. Memang mata ni tahan mengantuk je. Aku memang kalau boleh tak nak tidur tapi apakan daya, pukul 8 dah masuk tidor. Tak tahan dah. Our 2nd day in Bosnia basically just visiting old town and kena saman oleh police. Lupa plak nak mention pasal tram ticket. Tram ticket ni boleh dibeli kat booth warna biru yang jual buku and gula-gula or boleh dibeli dengan conductor tram tu sendiri. Tapi aku tengok, kalau beli dengan conductor tram tu, dia akan charge 20 cent extra. Harga ticket 1.60KM and boleh guna untuk mana-mana station yang korang nak turun. Even station jauh pon dikenakan harga yang sama. Daily ticket 5.30KM boleh beli kat kiosk tapi aku tanya setiap kiosk yang aku nampak, semua cakap tak ada. Aku ada nampak dekat restaurant yang first aku breakfast tu ada jual daily ticket. Disarankan beli la daily ticket sebab murah. And orang-orang Bosnia ni pon aku tengok ada yang tak bayar gak. Macam mana aku tau? Sebab aku nampak bila officer masuk je dalam tram tu, ada yang akan keluar. Hehe.. even Alem pon tak bayar kalau station tu dekat je.